sky-NL-gewoon-doen.png

Wateringen / 03.02.2021

PERSBERICHT - STATIEGELD OP BLIKJES!

PB invoer statiegeld drinkblikjes

“Eindelijk goed nieuws!” 

Na jaren gestegel nam het Nederlands kabinet deze week het besluit tot de invoering van statiegeld op drinkblikjes. Vanaf 1 januari 2023 komt er op elk drinkblikje 15 eurocent statiegeld en dat ontvangt men terug als men het weer inlevert bij een van de vele inleverpunten.

Rob van Holstein, voorzitter van de Stichting Cleanup Team Westland zit trots te glunderen. In de afgelopen maanden heeft hij zich samen met ruim 250 bedrijven, gemeenten en organisaties in Nederland en België hard gemaakt voor statiegeld op blikjes. “Met de campagne YES WE CAN! hebben we met harde cijfers richting de wetgever aangetoond dat er de afgelopen jaren niet minder maar juist meer drinkblikjes als zwerfafval te vinden waren.”  

“Ik krijg wel eens de vraag waarom wij ons binnen onze actie GEWOON DOEN! Het Westlands miljoen eigenlijk zo focussen op kleine PET flesjes en drinkblikjes. De reden is die keiharde data! Onze teller staat in Westland op ruim 175.000 stuks ingezamelde kleine PET flesjes en drinkblikjes. Ruim 70% daarvan zijn drinkblikjes. Blikjes die met hun plastic binnenlaag er tientallen jaren over doen om te vergaan, blikjes die schadelijk zijn voor grazende viervoeters.”  

Elke week trekken de ruim 70 Westlandse vrijwilligers van het Cleanup Team ten strijde tegen het zwerfafval. Een groot deel daarvan gebruikt een special app om die belangrijke data te verzamelen. Vanaf World Cleanup day 2019 zijn er in Nederland zo ruim 2,5 miljoen stuks zwerfafval geregistreerd en opgeruimd. Blikjes van energiedrankjes staat daarbij op nummer één.

“Dat is in Westland ook zo. Nummer twee zijn bierblikjes een nummer drie zijn waterflesjes. Reden voor ons om dit jaar een Drink-water-toer te starten langs alle sport-, en muziekevenementen, clean-ups, dorpsfeesten etc. Daarnaast gaan we door met GEWOON DOEN! en praten we nu met verschillende partijen over een Westland brede invoer van onze PROOST Westland eco-glazen voor evenementen met meer dan 100 bezoekers.“ aldus een zeer gemotiveerde van Holstein.

“Wij zullen het als Westlanders toch zelf moeten doen. Spullen in gebruik en als donatie zijn gemakkelijker te regelen dan een zak met geld bij een fonds of de gemeente. Maar gelukkig krijgen wij steeds meer bewuste Westlandse ondernemers en bedrijven die ons wel willen steunen. Oh en bel me even want we zijn nog op zoek naar een geschikte ruimte en een bestelbus.” grapt van Holstein.

De actie GEWOON DOEN! Het Westlands miljoen loopt door tot 31 juni 2021. Tot die tijd kunnen Westlanders 300 stuks kleine PET flesjes en drinkblikjes inleveren. Hiervoor ontvangen zij een Blue thermos Bottle met het logo van een actiepartner. Samen maken de Westlanders zo Westland schoon!

Helpen? Bent u ook veel meer een doener? Stuur dan een email naar cleanupteam.westland@gmail.com of kijk op de Facebookpagina van Gewoon doen! Het Westlands miljoen.


*- FB - https://www.facebook.com/cleanupteam.NL

*
- @ - cleanupteam.westland@gmail.com

Rapers in beeld - GEWOON DOEN!

Renewi verklaring


doppen voor geleidehonden